Напредна обука за учители по јога – 500 часа

Инсајд Јога објавува напредна обука за учители по јога од 500 часа.

Преглед на програма за напредна обука за јога TT300

Опис на програмата: Програмата TT300 Advanced Yoga Training се надоврзува на основниот 200-часовен јога тренинг, додавајќи 300 часа за да се постигне сеопфатна сертификација од 500 часа. Оваа напредна обука им овозможува на студентите да ги продлабочат своите вештини за пракса и настава, со можност да се специјализираат за специфични стилови или патеки на јога. Програмата е дизајнирана да го подобри разбирањето на основните концепти и да ги подготви специјализантите да учат понапредни принципи и техники на јога.

Структура на програмата: Програмата TT300 вклучува серија интензивни модули и тематски работилници спроведени од локални и гости наставници. Барањата за програмата се:

 • 245 Контакт Часови: Директна, лична настава со искусни наставници.
 • 55 онлајн часови: Часови во живо или самостојно учење.
 • Задолжителен практикум:
  • 20 часа помош во студиото Inside Yoga со ментори.
  • 20 водени часови по јога.

Распоред за обука:

Часови за контакт:

 • Прв модул:
   • Термини: 30-ти јуни – 6-ти јули во Robinson’s Sunset House, Охрид
   • Детали: 6-дневен интензивен модул за започнување на 300-часовниот YTT.
   • Работно време: 50 часа лично + 10 часа онлајн = 60 часа
 • Втор модул:
   • Термини: Викенди во Inside Yoga Skopje (вкупно 8 викенди)
   • Детали: сабота и недела од 8 до 16 часот
   • Работно време: 144 часа лично + 16 часа онлајн = 160 часа
   • Специфични викенди:
    • 16-17 ноември
    • 14-15 декември
    • 18-19 јануари
    • 15-16 февруари
    • 15-16 март
    • 12-13 април
    • 17-21 април (четиридневен интензивен викенд; локација ТБД, Скопје или во близина)
 • Практикум:
   • Детали:
    • 20 часа асистенција во Inside Yoga
    • 20 часа часови по јога во Inside Yoga
 • Повлекување:
   • Датуми: јуни 2025 година (точните датуми ќе бидат одредени на почетокот во 2025)
   • Детали: 6-дневно повлекување
   • Работно време: 50 часа лично + 10 часа онлајн = 60 часа

 

 

Образовни категории и барања

Програмата TT300 вклучува часови за обука во следните образовни категории:

Техники, обука и пракса: 100 часа

 • Оваа категорија вклучува асани, пранајами, крија, пеење, мантра, медитација и други традиционални техники на јога. Овие часови ќе бидат мешавина од аналитичка обука и водена пракса.

Наставна методологија: 30 часа

 • Темите вклучуваат комуникациски вештини, решавање на специфични потреби, принципи на демонстрација, стилови на настава, квалитети на наставникот и деловни аспекти на наставата јога.

Анатомија и физиологија: 40 часа

 • Темите опфаќаат човечка физичка анатомија и физиологија, енергетска анатомија и примена на овие принципи во практиката на јога.

Јога филозофија, начин на живот и етика за наставници по јога: 70 часа

 • Темите вклучуваат подлабоко проучување на филозофиите на јога, традиционални текстови, начин на живот во јогата и етика за наставниците по јога.

Практикум: 60 часа

 • Вклучува вежбање на наставата, примање и давање повратни информации, набљудување на другите како предаваат и помагање на учениците.

 

 

Услови за запишување

Подобност:

 • Успешно завршување на 200-часовна програма за обука Inside Yoga.
 • Алтернативно, завршување на 200-часовна програма регистрирана во Yoga Alliance, предмет на одобрување од програмскиот директор.
 • Уписот е отворен во секое време, но програмата мора да се заврши во рок од три години. Доколку не се заврши во овој период, студентите можат да продолжат да акумулираат часови без ТТ попусти на програми и пакети.

Барања за сертификација

За да го добијат сертификатот TT300 и да се квалификуваат да се регистрираат во Јога Алијансата како RYT500, студентите мора:

 • Исполнат 205 контакт часови во модулите што спаѓаат испод „Inside Yoga TT300“ .
 • Исполнат 55 онлајн часови.
 • Исполнат 20 часа асистенција за време на часови под надзор на главниот учител.
 • Исполнат 20 часа водење програма за јога.
 • Изберат и презентираат финална тема за труд во форма на работилница или предавање како дел од тековната обука Inside Yoga TT300.

Часовите од други училишта не можат да се комбинираат за сертификација освен ако не се дел од организирана соработка. По успешното завршување на програмата, финалната презентација на трудот и добивањето на сертификатот TT300, дипломираните студенти можат да се регистрираат во Yoga Alliance како „RYT500“.

6 ДНЕВНО ПОВЛЕКУВАЊЕ KRAJ ОХРИДСКО ЕЗЕРО

6-дневното повлекување кај Охридското Езеро нуди длабоко навлегување во јога животниот стил, задоволувајќи различни интереси и нивоа на посветеност. Учесниците имаат флексибилност да присуствуваат на ова повлекување во различни капацитети:

 1. Почеток на 300-часовна обука за наставници по јога (YTT) : Ова повлекување ќе послужи како почетна фаза на 300-часовната програма за обука на наставници по јога. Обезбедува основно знаење и искуство за оние кои бараат подлабоко, професионално разбирање на јогата.
 2. Обука за континуирано образование (CYT) : За оние кои се веќе сертифицирани, ова повлекување се смета за континуирано образование, дозволувајќи им на искусните практичари да ги прошират своите знаења и вештини.
 3. Јога повлекување : Учесниците можат да изберат да уживаат во повлекувањето едноставно за личен раст и релаксација, посетувајќи само утрински и вечерни часови по јога додека остатокот од денот ќе биде слободен за истражување или одмор.

Покрај тоа, повлекувањето ги поздравува студентите кои сакаат да ја продлабочат својата јога пракса без намера да станат сертифицирани учители. Овој инклузивен пристап осигурува дека повлекувањето ги задоволува различните потреби и цели на сите учесници, поттикнувајќи поддржувачка и збогатувачка средина за секого.

 

YTT 300