Назад кон Себе

Одморите завршуваат. Летниот период на експанзија, на движење, на трансформација, на дозволување и дознавање, полека достигнува до својот максимум, и душата ни бара да се вратиме повторно дома. Ни бара повторно приземјување, собирање, асимилација на се што било и исфрлање на она што повеќе не ни треба. Во период на раст добро е да се […]

Read More »

Јога Лектири

Книгата ни е прозорец кон осознавање на светот како во внатрешниот така и во надворешниот. Колку почесто го отвараме толку повеќе осознаваме, толку повеќе и се менуваме, чуствуваме, впиваме. Кога започнуваме да го изодуваме патот на јогата осознаваме дека се состои од многу повеќе од физичката пракса, но се започнува со тој еден чекор. Тој убав […]

Read More »

Inside Yoga na D festival

Покрај Дојранско езеро, под големите раскошни јавори, на цврста патека и со мааалку трема почнавме да се собираме и местиме со простирки, пешкирчиња, изомати и љубопитност. „Тука ќе има јога?“ прашуваа луѓе кои веројатно прочитале во програмата, но и по некој случаен фестивалџија, некој ќе праша дали им треба јогамат, специјална опрема, па ќе истрча […]

Read More »

Прочка

Да побараш простување содржи во себе чин на милост, грација. Означува свесност и доблест за сите начини на кои сме биле насилни спрема ближните, сите начини на кои сме биле насилни спрема себе. Неизбежно грешиме, некогаш со намера, некогаш со невнимание, ама нашите дела, нашите желби, рануваат и некогаш повредуваат. Умот, за да се оправда […]

Read More »

Денес

  Денес. Треба да отворам простор во срцево за солзите што надоаѓаат, луѓе ми ги нудат постојано, а и јас собирам не сакам да се наталожат. Треба рамењава да ги зацврстам, да држат глави потпрени, погледот да ми ја држи главата исправена. Треба да кренам луѓе повисоко, да можам човек во раце да носам сигурно, […]

Read More »

Дали сонуваш само кога спиеш?

Нова година, нови почетоци , нови,можеби и стари неостварени цели до сега… Сега се повторно на прагот на нашиот пат, што ќе направиме со нив? – Тоа зависи од нас. Дали повторно ќе ги затвориме очите и ќе се потрудиме да не го слушнеме силниот глас кој доаѓа најдлабоко од нашето битие, кој се труди […]

Read More »

108 поздрави на сонце

Кога си сам со праксата, можеш најмногу да научиш. Решив за почеток на годината, на првата полна месечина да го поздравам сонцето 108 пати. Можеби контраинтуитивно, да го поздравувам сонцето на полна месечина, ама сакав со некоја симболика да ја почнам годината. Ми годат ритуали, ме хранат. Кога си во група, се создава енергија, движењата […]

Read More »

Немој да вежбаш јога!

  Може да те промени! Физички, може да ти го зацврсти телото на многу здрави начини. Колку и да избегнуваме ни го храни и умот со секакви чудни идеи и свежи концепти, како тоа дека среќата доаѓа одвнатре. Ќе ти покаже дека дејствијата и мислите во светот ти го оформуваат светот околу тебе. Страшно е! […]

Read More »